Centralamerika, Sydamerika, eller Latinamerika? Vad är Mexiko?

Tillsammans med USA och Kanada formar Mexiko Nordamerika. I söder gränsar Mexiko mot Guatemala och Belize som också utgör gränsen mot Centralamerika. Det största språket är spanska vilket gör att Mexiko räknas som ett latinamerikanskt land. Förutom spanska talas ca 62 andra språk i landet av ursprungsbefolkningen.

Lite historia

Mexikos huvudstad heter Mexico City, på spanska México Distrito Federal, och har nära nio miljoner invånare. Det stora urbana området i vilket huvudstaden ingår bildar en av världens största städer. Här bor ungefär 25 miljoner människor. Staden är byggd på en uttorkad sjö-bädd, på den plats som en gång i tiden kallades Tenochtitlán . Hit kom enligt sägnen en grupp av människor vandrande från det som idag är sydvästra USA ledda av sin gud, eller stridsöverhuvud, Huizilopochtli, sökande efter ett nytt land att bosätta sig i. Folket kallades Mexicas, eller Azteker, och de skulle lägga grunden till Mexiko. Anledningen till att de bestämde sig för att stanna just på denna plats var att de ’såg ett tecken’. En örn satte sig på en nopal-kaktus med en orm i näbben. Det symboliserar den mexikanska identiteten och finns än idag på Mexikos flagga.

 

 

Dagens Mexiko

Det moderna Mexiko har ungefär 112 miljoner invånare med många stora städer. Den västerländska kulturen gör sig konstant påmind genom mängden av bilar, moderna byggnader, Starbucks-kaféer och senaste IT-teknologin. En stor mängd människor lever ett liv som vi skulle kunna likna vid livet för många i USA eller i något Europeiskt land. Skolväsendet är väl utbyggt och varje delstat, det finns 32, har sitt eget statliga universitet. I Mexiko City finns det stora Universidad Nacional Autónoma de México, med nästan 350 000 studenter.

Industrin är väl utbyggd och är koncentrerad till Mexikos centrala och norra delar. Gränsen mot USA är känd för sina maquiladoras och mycket av den industriella infrastrukturen är uppbyggd efter den traditionella vanan som Mexiko har att göra affärer med sin nordlige granne. Ekonomin är baserad på export av i första hand produkter från tillverkningsindustrin. En mycket viktig inkomst för mexikanerna är remitteringar från sina landsmän som arbetar utanför Mexiko, framför allt i USA. 2010 sände mexikaner i utlandet drygt 21 miljarder dollar till sina släktingar i hemlandet.

Gränsen mot USA är ett område fyllt av konflikt. Många mexikaner och centralamerikaner försöker dagligen att ta sig över med målet att hitta arbete och bättre lön på andra sidan. Många försöker utan laglig tillåtelse. Området i norra Mexiko är också hårt drabbat av våldet som den intensiva droghandeln och kampen mellan kartellerna medför.

Kulturen och Naturen

I Sverige är Mexiko känt som turistmål för sol och bad utmed den karibiska kusten och Cancún är uppskattat för sina vita stränder och stora hotell. Staden ligger inte långt från vackra arkeologiska lämningar som Chichen Itza, Uzmal och Palenque som vittnar om den en gång dominerande maya-folkets liv i de här områdena. Det som kanske är mindre känt är Mexikos nu levande kultur uttryckt genom konsthantverk, arkitektur, musik och goda mat och som finns överallt, hela tiden. Gatorna i Mexico City, byarna i Oaxaca, eller Querétaros torg präglas alla av ljud, lukter och färger som speglar Mexiko av idag.

Kulturen präglas i sin tur av naturen. Mexikos varierande klimat märks i maten och de många traditionella rätterna följer årstidernas växlingar. På marknaderna på landsbygden säljs lokalt producerade grönsaker och frukter. Bönor, majs och ris utgör basfödan för de flesta mexikaner och är en del av nästan alla måltider. Naturens starka färger återfinns också i textilierna, målningarna och på husfasaderna.

Klimatzonerna varierar i Mexiko allt efter höjden över och närheten till havet. På det centrala höglandet är sommaren varm och regnig medan vintern är solig och torr med kyliga nätter. I söder finns regnskog och i norr öken. Utmed kusterna är det varmt och fuktigt mest hela året. Mexikos turistnäring är en viktig inkomstkälla för landet och kultur- och naturturism börjar sakta bli en del av den traditionella turismen som mest handlat om sol och bad. Många platser kan erbjuda eko-turism, speciellt inom naturskyddsområdena, men även på de 31 olika platserna som utsetts till världskulturarv av UNESCO.

Handla med Mexiko

Mexiko har sedan en tid närmat sig EU för att kunna öka utbytet med medlemsländerna. Ännu är USA den stora handelspartnern och 80 procent av all export är riktad dit. Sedan år 2000 finns ett frihandelsavtal mellan EU och Mexiko för att underlättar handeln. Många svenska företag finns etablerade, eller representerade i landet, men än så länge är handeln inte så stor mellan Sverige och Mexiko. Marknaden är ännu okänd i Sverige, trots att det finns en stor potential att hitta mexikanska kunder. Speciellt intressanta områden är teknik inom miljö, medicin, infrastruktur och bygg- och säkerhetsindustri.